Αρθρα


ΗΜΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2023

ΗΜΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2023

Στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2023 το Υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει για 27η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage).

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023 η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία που ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ελεύθερη.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΑ 2023

ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΑ 2023

Τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τις χρονιές 2018, 2019 και 2022. Η ΕΕΖ και τα Μέλη της ανανεώνουν για μια ακόμη χρονιά το ετήσιο ραντεβού τους με το ζυθόφιλο κοινό το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μεγάλα και μικρά ζυθοποιεία-μέλη της ΕΕΖ, από όλη τη χώρα, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα ζύθων από όλες τις κατηγορίες.

Τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» δίνουν την ευκαιρία στο κοινό, να επισκεφθεί ορισμένες από τις σημαντικότερες ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες της χώρας μας. Μέσα από την επίσκεψη στα ζυθοποιεία, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον ζύθο, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του, να μάθουν για τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποίηση, να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων και κυρίως να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη μπύρας και να μάθουν ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Τα ζυθοποιεία-μέλη της ΕΕΖ που συμμετέχουν στη δράση για φέτος είναι τα εξής:

  • · Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE
  • · Ελιξη ΑΕ
  • · Ζυθοποιία Πηνειού ΙΚΕ
  • · Κρητικές Ζυθοποιίες -Ζηδιανάκης ΑΕ
  • · Κρητική Ζυθοποιία ΑΕ
  • · Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο
  • · Μικροζυθοποιία Local streets beer
  • · Μικροζυθοποιία Septem OE
  • · Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ
  • · Siris Craft Brewery
Η είσοδος στα ζυθοποιεία και η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΕΜΕΑΣ 2023

ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΕΜΕΑΣ 2023

Η Νεμέα , τόπος ξακουστός από την μυθολογία, όπου ο Ηρακλής κλήθηκε στον πρώτο του άθλο να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας και εν συνεχεία μεταξύ των άθλων ξεκουραζόταν στην Αιδηψό. Στις ημέρες μας το άκουσμα Νεμέα μας φέρνει συνειρμούς με το περίφημο Αγιωργίτικο κρασί που δίνει αρωματικά φρέσκα κρασιά, δροσερά ροζέ αλλά και εξαιρετικά παλαιωμένα κόκκινα και επιδόρπια γλυκά. Στην ερώτηση από που προήλθε η ονομασία Αγιωργίτικο και πως σχετίζεται με την περιοχή της Νεμέας η απάντηση είναι ότι Άγιος Γεώργιος ήταν μέχρι το 1923 η πρόταιρη ονομασία της Νεμέας.

Τα τελευταία χρόνια είθιστε περί τα τέλη Αυγούστου , αρχές Σεπτεμβρίου να διοργανώνεται ένα φεστιβάλ με την ονομασία ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΕΜΕΑΣ

Έτσι και φέτος 01 με 03 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ όποτε θα μπορείτε να επισκεφτείτε και να δομιμάσετε κρασιά μεταξύ των οινοποίων: Κτήμα Αναγέννηση, Οινοποιείο Μπαραφάκας, Συνεταιρισμός Νεμέας, Gaia Wines, Κτήμα Καραμήτσο, Οινοποιείο Λαφαζάνη, Οινοποιείο Λαυκιώτη, Κτήμα Βασιλείου, Κτήμα Νικολάου, Κτήμα παλυβού, Οινοποιείο Παπαντώνη, Κτήμα Ράπτη. Σεμέλη, Οινοποιείο Σελλά, Κτήμα Σκούρα, Κτήμα Πυργάκη, Σοφία της Φύσης, Κτήμα Παπαιωάννου, Οινοποιείο Όψιμος.

Για να δείτε το πλήρη πρόγραμμα του φεστιβάλ κάντε κλικ στον τίτλο του άρθρου και θα μεταφερθείτε στην επίση ιστοσελίδα.

Φάρος Αλεξανδρούπολης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΑΡΩΝ

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων την Κυριακή 20 Αυγούσυος θα ειναι ανοιχτοί για το κοινό και δωρεάν επισκέψιμοι,από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00, οι κάτωθι 29 φάροι Αγ. Νικόλαο Κέας, Ακρωτήρι Θήρας, Αρκίτσα Φθιώτιδας, Μουδάρι Κυθήρων, Βρυσάκι Λαυρίου, Γερόγομπο Κεφαλονιάς, Γουρούνι Σκοπέλου, Δρέπανο Χανίων, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Καστρί Οθωνών, Σχινάρι Ζακύνθου, Κρανάη Γυθείου, Μεγάλο Έμβολο Θεσσαλονίκης, Μελαγκάβι Λουτρακίου, Πλάκα Λήμνου, Κόρακα Πάρου, Κοκκινόπουλο Ψαρών, Αλεξανδρούπολη, Ταίναρο Λακωνίας, Κόπραινα Άρτας, Κακή Κεφαλή Χαλκίδας, Μονεμβασιά Λακωνίας, Λάκκα Παξών, Βασιλίνα Εύβοιας, Πάππα Ικαρίας, Σπαθί Σερίφου, Δουκάτο Λευκάδας, Κατάκολο Ηλείας και Κόγχη Σαλαμίνας.